Tuinlounger_02 Tuinlounger_03

Tuinlounger

Ontwerp van een lounger met een armleuning/ bijzettafel als basis van een modulaire systeem. De loungers kunnen aan elkaar bevestigd worden en tevens aan beide kanten voorzien worden van een armleuning/bijzettafel wat een oneindige hoeveelheid opstellingen mogelijk maakt. Bedoeld voor particulair en horeca gebruik.

Wij wilden een tuinmeubel ontwikkelen dat zo duurzaam mogelijk is. De eerste stap daarbij is om er allereerst voor te zorgen dat de levensduur van het product zo lang mogelijk is. Hierbij is de keuze van het materiaal en de constructie van groot belang, maar ook door goed te kijken naar een tijdloze functievervulling en vormgeving. De flexibiliteit van een modulair systeem kan hierbij een belangrijke rol spelen. Niet voor niks is de bekende ‘Billy’ kast van IKEA al tientallen jaren in het assortiment.

De framedelen zijn uit aluminium vervaardigd en bekleed met FSC eucalyptus hout. Hoewel de winning en productie van aluminium een energieverslindend proces is, is het materiaal wel zeer gemakkelijk te recyclen. Daarnaast is het met weinig energie in de juiste vorm te krijgen en zorgt het lage gewicht voor een besparing tijdens het transport. Daarnaast roest aluminium niet en zou het bij normaal gebruik een eindeloze levensduur kunnen hebben.

Binnen het samenwerkingverband Equalz is een uitvoering in bamboe ontwikkeld en gepresenteerd op de ETFAM beurs in Eindhoven in 2009. Bamboe is gras, geen hout. Maar het is een prima alternatief voor hout, want bamboe is bijvoorbeeld harder dan de meeste houtsoorten. Na vier tot vijf jaar kunnen de uitgegroeide bamboestammen al geoogst en verwerkt worden. Dit in tegenstelling tot de traditioneel bekende harde houtsoorten waarbij 50 tot 120 jaar nodig is om materiaal met dezelfde hardheid te krijgen. Daarnaast neemt een stuk grond beplant met bamboe gemiddeld 5 keer meer CO² op en produceert 35% meer zuurstof dan een gelijkwaardig stuk bos.